Hoe je me vasthoudt, voelt heilig (Justin Bieber)

On God” zo pikken mijn oren deze Engelstalige uitroep op in een popliedje via de online jukebox Spotify. In eerste instantie dacht ik dat Gods Naam oneigenlijk werd gebruikt, want dat gebeurt nogal eens in de popmuziek. Echter, ik herkende de stem van Justin Bieber die ook over vasthouden hold me en “heilig” “holy zingt

Van deze bijna 27jarige artiest had ik eerder vernomen, dat hij zich in 2014 heeft laten dopen. De pastor van de christelijke HillSong-gemeente in New York bracht hem op het spoor van Jezus Christus en God. Bieber heeft sindsdien een flinke religieuze groei doorgemaakt en een eigen stem daarin gevonden.
In 2018 trouwde hij met Hailey Baldwin, dochter van een bekend filmacteur. Dat huwelijk was voer voor critici en de roddelpers: na zes maanden relatie al trouwen…

Enorm bereik

Zowel zijn religieuze groeispurt als zijn liefde voor en huwelijk met Hailey zijn belangrijke ingrediënten voor het in september 2020 uitgebrachte liedje Holy, “Heilig” in het Nederlands, waar ik die uitroep On God hoorde.  Inmiddels is het lied dat Bieber samen met Chance The Rapper maakte, honderden miljoenen keren (!) beluisterd via muziekstreamingdiensten en YouTube. Wat een bereik heeft deze jonge vent om in mijn ogen oprecht mensen te vertellen over zijn geloof in God. Daarmee weet hij vele harten te raken, waaronder dus dat van mij. Het goed luisteren naar de tekst werd een feest van ontdekking én ontroering voor mij.

 Doop, avondmaal, vergeving

Misschien heb je het liedje al eerder gehoord of is het nieuw voor je,, hieronder plaats ik een YouTube-video waar de songtekst te lezen is. Ook de officiële videoclip is op YouTube te vinden, klik hier.

Als je de tekst goed bekijkt, dan verwijst het lied Holy naar grote christelijke thema’s als de doop, het Avondmaal, vergeving, en natuurlijk God Zelf. Een goed verstaander proeft de Bijbelteksten en -verhalen die mee resoneren.

Ik citeer een paar regels uit de songtekst als smaakmaker en uitnodiging voor jou als lezer om met dit lied zelf aan de gang te gaan of als basis voor een groepsgesprek. Onderaan dit artikel heb ik een paar gespreksvragen opgenomen.

Heilig

Eerst maar het refrein waar de titel van het lied veelvuldig in voorkomt:

That the way you hold me, hold me, hold me, hold me, hold me
Feels so holy, holy, holy, holy, holy
On God

Mijn eigen werkvertaling:

Hoe je mij vasthoudt
Voelt zo heilig
Op God

Justin Bieber (2015) (bron: wikipedia)

Deze woorden klinken na het couplet waar Justin Bieber zijn ervaring van de doop ervaart en hoe de hemel zich opent. Het refrein heeft twee lagen: het elkaar vasthouden slaat op de relatie tussen de zanger en zijn vrouw. Dat roept een gevoel van heiligheid op.

 

Heilig = vervuld-zijn van God

Heilig heeft hier niets te maken met vroom of moreel hoogstaand leven. Kijkend naar de oorsprong van het woord ‘heilig’, dan betekent dat vervuld-zijn door God, de Heilige Zelf. De mens is beelddrager van God en hééft iets van die heiligheid van God, zie Leviticus 19, vers 2 NBV2004.

De andere laag is de verwijzing naar het moment van de doop van Jezus Christus door Johannes de Doper. De Geest daalt als een duif neer en er klinkt een stem: “Jij bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde.” (Lucas 3, vers 22 NBV2004). God omarmt als het ware hier zijn eigen Zoon. In die ene doop wordt de mensheid gedoopt, in Jezus worden wij kinderen van God.

De eerste stap

Dat Justin Bieber zich heeft laten dopen heeft te maken met een moment van bekering. Hij heeft een bewuste keuze voor God gedaan: het oude leven afwassen, het nieuwe leven kiezen. Het leven van drugs, overspel en gedoe met het gezag was hij zat geworden. Hij wilde zijn leven beteren. Zijn collega-zanger Chance The Rapper die meedoet in dit lied Holy zingt er zo over:

The first step pleases the Father
Might be the hardest to take
But when you come out of the water
I’m a believer, my heart is fleshy

De eerste stap doet de Vader een plezier
Die kan de moeilijkste zijn
Maar wanneer je uit het water komen
Ik ben een gelovige, mijn hart is van vlees

Bieber zet dus die eerste stap van bekering, één van de moeilijkste stappen om te zetten.

Ommekeer

Durf je je zo kwetsbaar op te stellen voor God? Wil je tot God naderen om je hart te openen met alle vreugde en dank én met al je donkere kanten, wil je met je eigen goed en kwaad naar de Vader gaan? Wat zou je Hem belijden aan geheimen, aan pijn, aan schuld, aan wat je belast? Die daad van bekering, van ommekeer, van een nieuwe weg gaan, wordt prachtig bezongen in dit lied.

Hartchirurgie

Wat doet God namelijk als je die stap zet om het oude af te wassen en nieuw voor en door God te worden? Hij geeft je een hart van vlees. Het oude hart van steen wordt weggehaald en Hij zet er een nieuw hart voor in de plaats (Ezechiël 36, vers 26 NBV2004): je reinste hartchirurgie. God laat zien dat Hij een welbehagen heeft in alle mensen die zich omkeren, zich laten omarmen door die Ene God de Vader.

Want, zo klinkt verderop in het lied:

I know I ain’t leavin’ you like I know He ain’t leavin’ us (Ah)
I know we believe in God, and I know God believes in us

Ik weet: ik zal je niet verlaten zoals ik weet: Hij zal ons niet verlaten
Ik weet: we geloven in God en ik weet: God gelooft in ons.

God laat niet los wat Hij ooit begonnen is.
Daarvan getuigt volop dit lied van Justin Bieber,
Een getuigenis gehoord door honderden miljoenen mensen, fascinerend!
Gods liefde blijft in tel voor de wereld.

Robert-Jan van Amstel, 28 februari 2021

Gespreksvragen

bedoeld voor een groepsgesprek, jongerencatechese, eigen bezinning:

  1. Luister het hele lied. Welke woorden, regels, gedachten spreken jou aan en waarom?
  2. De aanraking, de omarming roept een ervaring van heiligheid op bij de zanger. Ken je zelf de ervaring door God zijn te aangeraakt? Of ken je andere manieren waarmee God jou kan bereiken?
  3. Justin Bieber zingt over de doop en zijn persoonlijke ervaring. Ben je gedoopt door je ouders of heb je zelf bewust voor de doop gekozen? Wat betekent de doop voor jou?
  4. Bieber zingt over de “eerste stap die de Vader plezier doet”. God laten zien of horen in gebed dat je voortaan kiest te leven zoals Hij dat wil – hoe was die ervaring voor jou? Of zou je dat graag willen?
  5. Wat zou je loslaten willen laten om God te kunnen volgen in je dagelijks leven? Welke verrijking of betekenis geeft het geloof in God in je leven?

Bovenstaande tekst is opgenomen in het blad Confessioneel-Credo, jg.133, nr. 4, 18 februari 2021; aangepast voor mijn blog 28 februari 2021

Een tweede blog over een bijzondere Nederlandse hertaling van Holy is op dit moment in de maak. Abonneer je op mijn blog om hierover bericht te krijgen 🙂