Wat vind jij van de Crucifix van Dalí?

Inmiddels ben ik over de helft van mijn studieverlofperiode in deze zomermaanden. Vooral veel gelezen en nagedacht over een eerste poging om verbindingen te leggen tussen de schilderkunst van Dalí en de kunst van (het maken van) preken. In de biografie van de schilder Dalí (geboren in 1904, Spanje) ben ik inmiddels beland in de jaren 50.  Het lezen en vooral ook bekijken van zijn schilderkunst in de loop van zijn leven is bijzonder inspirerende kost. Dankbaar maak ik gebruik van de Taschen-uitgave “Salvador Dalí – The Paintings”, klik hier.

Inmiddels ben ik lezend en studerend bij het schilderij aangekomen dat een belangrijk onderdeel zal zijn bij de beantwoording van mijn studieverlofvraag of de schilder Dalí mij kan leren een preek te schrijven. Hieronder zie je een sterk verkleinde weergave van de beroemde schildering: Christus van Sint Johannes van het Kruis (Engels: Christ of St. John of the Cross), geschilderd door Dalí in 1951.

Christus van St. Johannes van het Kruis (Salvador Dalí, 1951)
Christus van St. Johannes van het Kruis (Salvador Dalí, 1951)

Klik op de afbeelding en een nieuw venster of tabblad in je browser zal geopend worden. Dan heb je goed zicht op het schilderij dat in werkelijkheid 205 cm bij 116 cm groot is. Ook daar kun je je kijkervaringen verwoorden in een reactie. Inmiddels heeft een aantal mensen dat op diverse manieren gedaan. Zeker een kijkje waard.

Bij navraag in de afgelopen periode bij een aantal mensen om te reageren op wat zij zien op het schilderij werden uiteenlopende antwoorden gegeven. Deze diversiteit draagt voor mij bij aan de verdere gedachtenvorming rondom mijn studieverlofvraag.  Daarom wil ik de kring van mensen en reacties wat breder maken door via mijn blog de volgende vragen aan jou als lezer voor te leggen:

Welke ideeën/gedachten/mening heb je met betrekking tot dit schilderij?
Waar word jij door aangesproken?
Wat vind je opvallend?
Wat treft jou of stoot af?
Heb je moeite met de manier waarop de kruisiging van Jezus Christus wordt weergegeven door Dalí en waarom dan?
Wat zou Dalí volgens jou met dit schilderij willen laten zien of vertellen of juist willen verbergen?

Ik zou het prijs stellen als je via onderstaande reactie-scherm of via mijn email rjvanamstel (@) gmail.com wilt reageren. Dat kan mij zeer goed helpen bij mijn studieverlofvraag.
Ook heb ik een poll, stemlijstje, gemaakt, mocht je dat makkelijker vinden. Je hebt de mogelijkheid om zelf een antwoord toe te voegen aan het lijstje. Die zal ik als moderator dan zo spoedig mogelijk toevoegen aan de lijst. Je kunt trouwens maximaal drie keuzes maken. Wil je een bepaalde keuze toelichten, dan kun je een opmerking plaatsen bij de poll.

Vriendelijk dank voor je tijd.

ds Robert-Jan van Amstel, 6 augustus 2013; aangepast 7.8.2013 en 28.8.2013