“Als je honger hebt, dan eet je alles.” Deze woorden klonken tijdens een gesprek over de kerkgang uit de mond van een doorgewinterde oudelring. Terugloop van het kerkbezoek, de krimp van de kaartenbak, verminderde belangstelling voor groepswerk en vrijwilligerswerk, tanende verbondenheid met de kerkelijke gemeenschap en verbrokkelend geloof, allemaal tekenen van deze tijd waar we als kerk in Putten mee te maken hebben. Er is een duur woord voor dit proces: secularisatie of ontkerkelijking. Zelfs op de Veluwe die in de ogen van menig westerling heel kerks lijkt te zijn, hebben we ermee te maken en ons daarmee te verhouden. Is er geen honger meer naar de kerk?
Mensenmassa
In het Evangelie naar Matteüs zegt Jezus Christus: “Gelukkig wie hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.” (Matteüs 5, vers 6) Deze woorden maken deel uit van de Bergrede die Jezus houdt voor de hoorders (vers 1). Er was massale aandacht. Best wel vreemd, als we kijken naar de voorgeschiedenis die nog maar een paar hoofdstukken beslaat in het evangelie. De doop van Jezus in de Jordaan en de verzoeking door satan in de woestijn zijn allemaal plaats beperkt. Pas in de laatste verzen van Matteüs 4 horen we dat Jezus naam maakt. Hij verkondigt het goede nieuws over het koninkrijk. Hij geneest elke zieke en kwaal onder het volk. Wie maar bij Hem komt, Jezus weet er raad mee (Matteüs 4, vers 23 en 24) Grote groepen volgen Hem over een meer en meer uitwaaierend gebied. De mensenmassa is nu bij de berg gekomen.
Als je honger hebt, dan eet je alles. De mensen kauwen bij wijze van spreken smakelijk de woorden van Jezus en laven zich aan iedere druppel levend water. Jezus deelt zichzelf als voedsel voor ziel en geest, brandstof voor nieuwe hoop, nieuw geloof, een nieuwe liefde.
Vrijheid
Jezus begint met de beroemde zaligsprekingen of gelukkigprijzingen waaronder de netgenoemde woorden uit vers 6 over het hongeren en dorsten naar gerechtigheid. Jezus gebruikt sterke fysieke beeldspraak voor spirituele honger. Het gaat Jezus niet om de eindstreep, maar om de weg ernaar toe, naar een wereld van gerechtigheid, waar mensen leven naar wat God bedoeld heeft: vrijheid die in het kader staat van Gods liefde voor alle mensen.
Kerkgang aantrekkelijk?
Nu even naar jou, lezer – wat vind jij van die woorden: “Als je honger hebt, dan eet je alles.” Als je nadenkt over kerkgang en je betrokkenheid bij de kerk, ga je dan met honger en dorst naar de kerkdienst of naar een groepsgesprek of een vergadering of een pastorale ontmoeting? Als je geen trek of dorst hebt, dan is het zitten in een restaurant weinig aanlokkelijk. Het is weinig aantrekkelijk in de kerk, als je nauwelijks trek of dorst hebt en weinig verlangt naar wat God je wil geven.

De mensenmassa is in groten getale aanwezig bij Jezus op de berg. Hij heeft een bevrijdend Woord. Er staat wat op het spel. De Romeinse overheid en corrupte leidinggevenden beknotten de vrijheid van mensen en vergroten het gevoel van onveiligheid. Jezus brengt een radicale zienswijze, dat Gods koninkrijk geen nieuwe aardse en politieke macht is, maar in ons mensen tot bloei kan komen. Het zit in jou en mij dat de wereld een stuk mooier kan worden. Waar een ieder recht wordt gedaan en in vrijheid kan leven.
Honger
Jezus’ woorden nu zijn net zo krachtig en geldig als toen in de 1e eeuw van onze jaartelling. Ik herken die honger en dorst nu het nieuws wordt gedomineerd door een Amerikaanse president die een loopje neemt met beschaving en met oude vriendschappen, met politiek en moraal. Of wanneer ik hoor over het afschuwelijke in Congo waar mensenlevens bruut worden beëindigd. Of als ik de lange rij mensen zie gaan over een weg in Gaza op weg naar een berg puin waar ooit een huis stond. Of als mensen in ons eigen land vermorzeld worden door bureaucratie en een afstandelijke overheid.
Als we die honger en dorst naar gerechtigheid niet meer zouden hebben, wat zou dan op het spel staan in onze kerk en in onze wereld?
ds Robert-Jan van Amstel
(bovenstaande tekst is gepubliceerd in SamenSpel, kerkblad van de Gereformeerde Kerk Putten)
Ontdek meer van [ iBelieve ]
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.