Kaarsvlam – Estafette

Begin van de kaarsvlam-estafette (fragment uit het filmpje)

Afgelopen week hebben ruim 50 mensen meegedaan met de Kaarsvlam-Estafette.  Met de vlam van Paaskaars begin ik de estafette en geef de vlam virtueel aan iemand anders door.

Alle filmpjes zijn door een tweetal gemeenteleden aan elkaar gelast. Ruim 4,5 minuut aan film. Als soundtrack hoor je het prachtige en intieme lied “Als alles duister is” uit de Taizé-gemeenschap vertolkt door Sela.

Het resultaat zie je hieronder, nu met een nieuw slot waar de Paaskaars wordt aangestoken:

Stille Zaterdag

Vandaag is het Stille Zaterdag. Deze dag is met recht stil. Jezus is na een onrechtmatig proces en een gruwelijke martelgang tot en met de kruisiging op Golgotha op Goede Vrijdag, gestorven en begraven. Het is stil op straat, stil bij de leerlingen en volgelingen van Jezus. Het verhaal is uit. Jammerlijk verloren.

Paar vierkante meter

Niemand weet nog dat God zich niet laat wegstoppen in een graf met een grote steen ervoor. Niemand verwacht dat juist in de donkerste duisternis God zelf “Licht” fluistert. Het toehoewabohoe, de chaos en wanorde van de oerwereld (Genesis 1, vers 1), nu Jezus’ graf wordt tot een nieuwe schepping. Zo begint God op een paar vierkante meter. Midden in de nacht van Stille Zaterdag naar Paaszondag heeft Jezus weer de adem van God gekregen. Hij zal opstaan.

Nieuwe Paaskaars en de estafette-vlam

Morgen, 12 april, 1e Paasdag wordt, met de kaarsvlam die dan weer terug is in de Alexanderkerk, de nieuwe Paaskaars aangestoken.
Zo is deze vlam een teken van God die mensen samen brengt en verbindt aan elkaar.

Niemand uitgezonderd, of je nou heel jong bent of stokoud; je mag zelf kiezen wat voor jou van toepassing is.  We vieren samen dat we kinderen van God zijn. We zijn niet voor de dood gemaakt. God heeft ons gemaakt om uiteindelijk eeuwig bij Hem te mogen leven.

Ik wens jullie een goed en opgewekt Pasen toe.

ds Robert-Jan van Amstel, Stille Zaterdag 11 april 2020