50 jaar Diensten-met-Belangstellenden

Logo Stichting Diensten met BelangstellendenWe vieren een feestje, zondag 17 maart 2013. Stichting Diensten-met-Belangstellenden bestaat 50 jaar. Het bestuur nodigt u en jou graag uit om dit feest mee te vieren in de Engelse Kerk in het Begijnhof (Amsterdam). Bestuurslid Marijn heeft weer een prachtig ontwerp gemaakt van de uitnodiging:

Zelf maak ik deel uit van de commissie die het jubileum voorbereidt en invulling geeft. Bij de vergaderingen komt allerlei materiaal voorbij uit de oude doos: foto’s, reportages in kranten en in de Elsevier, portretten van vrijwilligers, uitjes, activiteiten. Hoe meer ik thuis raak in de materie hoe groter mijn bewondering voor wat er in de afgelopen 50 jaar is gebeurd. En dat ik heden ten dage de vijfde predikant in lijn ben die het werk samen met het DmB-bestuur in hartje stad mag doen.

RJ van Pagée & Piet van Egmond (1964, Elsevier)
ds R.J. van Pagée en Piet van Egmond (1964)

In het jubileumnummer van het blad Monitor van DmB wordt een aantal artikelen gewijd aan de historie. Toch wil ik vast iets vertellen om mijn verwondering woorden te geven waarom ik nu dit werk mag en kan doen. 1963, 10 jaar voor mijn geboorte, neemt de Amsterdamse christelijk-gereformeerde dominee ds R.J. van Pagée het initiatief om op de zondagavond kerkdiensten te houden. De eerste dienst is in maart 1963 in de Pniëlkerk in Amsterdam-West. Nota bene de kerk waar ik in 1997-1998 stage heb gelopen tijdens de predikantsopleiding en daarna een bijbaantje heb gehad om de kerk schoon te houden.

Mensen die belangstelling hebben voor het Evangelie, voor het vieren met een mensengemeenschap, mensen vervreemd van of thuis in de kerk, Grachtengordelpubliek of de gewone man: iedereen was hartelijk welkom in deze DmB-diensten. Wilde je zingen, bidden, (vooral) luisteren naar energieke prediking en muziek: dat was toen the place to be. Organist Piet van Egmond wist met verve en vakmanschap muzikaal te schilderen, zie deze link voor meer info over deze organist. De belangstelling voor de diensten was enorm. Op hoogtepunten waren er ruim 12oo mensen in de Singelkerk in Amsterdam-Centrum, want de Pniëlkerk was inmiddels te klein geworden.

ds Jaap Zijlstra (foto in Pelgrimskerk, Haarlem, 2008)
ds Jaap Zijlstra (foto in Pelgrimskerk, Haarlem, 2008)

Na het vertrek van Pagée in 1977 is de predikantsplaats voor lange tijd niet ingevuld geweest. De belangstelling liep terug voor de diensten ook al deden de gastpredikanten en het DmB-bestuur meer dan hun best. Een vast honk en verbinder is toch echt nodig. Uiteindelijk slaagt het DmB-bestuur erin om ds Jaap Zijlstra (dichter-dominee) te beroepen in 1986. Hij weet op zijn aimabele, toegankelijke, frisse en bijbelgetrouwe wijze harten van mensen te raken, op de kansel en in diverse liederen en gedichten van zijn hand.
In 1994 wordt hij opgevolgd door dr André F. Troost. Een bezielend prediker die een vaardige en pastorale pen heeft, getuige zijn boeken en liederen die alom gelezen en gezongen worden in Nederland. Ook hij weet leven te brengen in de DmB-brouwerij waaronder de start van een Jong Volwassenen Kring (JVK) die tot op heden actief is. Hij vertrekt in 2001 naar Heusden.
Al spoedig kon het bestuur in 2002 ds Koos Staat uit Rijnsburg beroepen. Ook hij weet mensen te bereiken met enthousiast en grootse blijmoedigheid. Geraakt door de Goede Boodschap van Jezus Christus komen mensen tot geloof, verdiepen hun geloof, leren opnieuw vreugde te putten uit het geloof. Hij is onder andere bekend geworden door zijn wekelijkse aanwezigheid in een café bij het Spui: “Dominee in Dante” Iedereen die dat wilde kon een praatje met hem aangaan. Begin 2012 neemt ds Staat afscheid van DmB, hij is de dominee die het langst verbonden is geweest aan DmB en de Protestantse Gemeente Zunderdorp (Amsterdam-Noord).
En nu ben ik de vijfde op rij. Sinds oktober 2012 verbonden aan de Protestantse Gemeente Amsterdam ten dienste van Stichting Diensten-met-Belangstellenden en aan Zunderdorp (blogbijdragen daarover en foto’s: oktober 2012, klik hier). Een rijke geschiedenis begonnen door het lef van ds Van Pagée, Zijlstra, Troost en Staat en die nu door mij, het volop betrokken bestuur van DmB en een grote groep vrijwilligers wordt voortgezet en voortgestuwd door het werk van de Heilige Geest, Adem van alle leven. Evangeliseren in hartje stad: op ongedwongen en uitnodigende wijze het evangelie open leggen en mensen oproepen over de Boodschap na te denken. We bidden om het wonder van de ommekeer in het hart. Mooier kan toch niet?

Engelse Kerk (Begijnhof)
Engelse Kerk (Begijnhof)

In die 50 jaar zijn vele voeten stappen gezet over de drempel van diverse kerkgebouwen, de laatste jaren de Engelse Kerk. Bezoekers van het eerste uur zijn er nog steeds. Een kern van vaste bezoekers is nagenoeg iedere zondagavond present. Ook zijn er mensen die een paar keer komen of het bij één keer laten. Laagdrempelig en vrijblijvend: zo willen de Diensten met Belangstellenden zijn. Mensen in aanraking brengen met Gods bewogenheid om mensen, zijn ontferming dat gezicht kreeg, op ooghoogte kwam in Jezus Christus.
De Stichting wil een verbindingsschakel zijn, een heelmaker, een loopbrug, een vriend in het evangelie, een thuis, een dak, een vloertje, een hand op de schouder; geen vasthouder, wel een volhouder. Toegankelijke liederen geput uit de rijke traditie van de Kerk en nieuwe teksten zoals van Marten Kamminga, een kwalitatief goede toespraak, muzikaal inspirerend met muzikanten als Marten Kamminga, Hans Jütte, Everhard Zwart, Wim en Wilbert Magré; dat alles zonder toegangskaartje, iedereen kan gewoon binnenlopen…

Zondag 17 maart vieren we dus 50 jaar Stichting Diensten-met-Belangstellenden. 16:00 Uur inloop en receptie. Rond 17:00 uur een toespraak door de huidige voorzitter Piet van Meerveld. Rond 19:00 uur vangt de feestdienst aan. Marten Kamminga en Hans Jütte bespelen het orgel en de vleugel. Het koor Vox Nio verleent muzikale medewerking. De dienst wordt door mij geleid. Ook ds Koos Staat en dr André Troost zullen een bijdrage leveren. Ik zie samen met het DmB-bestuur uit naar de komende jaren om met lef, enthousiasme, vreugde en gebed een plaats te bieden voor belangstellenden. Voor Hém en door Hém en met Hém.

ds Robert-Jan van Amstel, 28 februari 2013

5 gedachten over “50 jaar Diensten-met-Belangstellenden”

 1. In de jaren 60 toen ds Page de dmb predikant was gingen mijn zusje en ik af en toe `s avonds als extraatje naar de spuikerk. Ik was toen zo tussen de 10 en 14 jaar.
  `s morgens gingen we altijd met onze ouders naar de gereformeede kerk de buitenamstel kerk op de Albert cuypmarkt toen die kerk werd opgeheven gingen we naar de Waalkerk in Asterdam Zuid. Toen ik wat ouder werd is dmb een poosje uit mijn leven geweest,
  Tot ik in 1990 een vriend kreeg waar ik 5 jaar mee samen was en die mij erop attandeerde dat dmb diensten waren voortgezet in de engelsekerk. Jaren ben ik met hem samen naar ds Jaap Zijlstra geweest. De relatie ging helaas over maar ik bleef naar de kerk gaan heb 7 jaar ds Troost en 10 jaar ds Koos Staat meegemaakt. En nu met ds Robert-Jan. Dmb is voor mij heel vertrouwd in mijn leven ik zou niet meer zonder kunnen.Voel me er zo thuis. Het is een grote steun in mijn leven. Ik hoop het nog lang te mogen meemaken.

  1. Dag Betty – dank je wel voor je verhaal! DmB is als een rode draad in je geloofsleven.

 2. Als oud Amsterdammer bewaar ik bijzondere herinneringen aan DMB. Ik ging in de jaren 70 samen met een club van zo’n 10 jongeren uit de gereformeerde Noachkerk uit Amsterdam Noord bijna wekelijks naar de diensten in de Spuijkerk. Diensten met Ds. Pagee, Ds. Meijnen, Ds. Wouters, ze staan in mijn geheugen gegrift.

  En dan, na afloop van de dienst, naar DMB centrum op de NZ-voorburgwal… ff pilsje pakken en napraten..

  Mensen wat een mooie tijd!!

  En: het geloof neemt nog steeds een centrale plek in in in leven!!

  Peter
  Veenendaal

  1. Beste heer Meijer, dank u wel voor uw reactie. Goede herinneringen deelt u met ons.
   DmB is nog steeds actief in hartje Amsterdam. Met nog veel plezier en geloof.
   Wie weet komen we elkaar eens tegen in de Engelse Kerk?
   Hartelijke groet!

Reacties zijn gesloten.