Beroep Zunderdorp/Amsterdam aanvaard (update 20.9.2012)

Het beroep van de Protestantse Gemeente Zunderdorp (klik hier) en van de Stichting Diensten-met-Belangstellenden Amsterdam (klik hier) dat vorige week maandag is uitgebracht, heb ik aanvaard. De officiële aanname van beroep is te lezen op de website van het Reformatorisch Dagblad, klik hier.
Op de website van de Stichting Diensten-met-Belangstellenden is de audio-opname te beluisteren van de dienst waarin is afgekondigd dat ik het beroep heb aangenomen. De voorzitter van het bestuur Piet van Meerveld leest mijn brief voor waar ik antwoord geef op het beroep. Klik hier voor de audio, de afkondiging is te beluisteren op 4:15 van het audiospoor.

Verschillende gevoelens komen vrij: blijdschap, vanwege de nieuwe kansen en uitdagingen die in de horizon zijn gekomen. Rust, want een beroep van een kaliber als deze, dat is een bron onrust in ziel en geest. Verdriet, gezien de mensen en de gemeente in Barendrecht van wie ik afscheid ga nemen in de komende periode.

Er dienen nu concrete afspraken te worden gemaakt met de eigen wijkkerkenraad hoe ik in de komende periode goed afscheid kan nemen van de gemeente in Barendrecht. Dinsdagavond 7 augustus heeft de wijkkerkenraad vergaderd om een tijdspad te gaan uitzetten. Met de nieuwe gemeente en de stichting is reeds bekeken wanneer ik daar ga beginnen. Daar is de marge schappelijk en ruim. Ze willen me alle ruimte geven om waardig en gepast afscheid te nemen van mijn huidige standplaats.

De definitieve planning luidt nu:  woensdag 26 september krijgen gemeenteleden gelegenheid van 20:00 tot 22:00 uur van mij afscheid te nemen in de grote bijzaal van de Bethelkerk. Zondag 30 september neem ik met Mariëtte officieel afscheid van de Gereformeerde Kerk Barendrecht in een kerkdienst die om 9:30 uur begint in de Bethelkerk, in datzelfde gebouw ben ik in februari 2008 bevestigd door ds Cees Romkes. Na die zondag krijg ik van de kerkenraad alhier een week vakantie en een week verhuisverlof.
Zoals het er nu naar uitziet verhuis ik met Mariëtte 3 oktober naar Zunderdorp. We betrekken een zeer karakteristiek huis in het dorp aan de Achterlaan. Ongelooflijk dat dit zo dicht bij Amsterdam is te vinden. Google Maps helpt u verder 😉

In de kerk van Zunderdorp zal ik zondag 14 oktober worden bevestigd door ds Koos Staat aan de Protestantse Gemeente Zunderdorp in de kerk ter plaatse. Deze eredienst begint om 10:00 uur.

Zondag 28 oktober zal dr André F. Troost mij verbinden aan de Protestantse Kerk Amsterdam en de Stichting Diensten-met-Belangstellenden in de Engelse Kerk. Deze mooie en sfeervolle kerk is te vinden in het Begijnhof. De eredienst zal 19:00 uur worden gehouden. Veel muziek zal er zijn met o.a. Marten Kamminga aan de vleugel en Everhard Zwart die het orgel bespeelt. Iedere belangstellende is welkom!

Wel een apart gevoel nu bij mij: nog een paar weken en dan is het afscheid definitief en ga ik met Mariëtte een geheel nieuwe periode in. Gelukkig is er nog tijd om diverse vergaderingen bij te wonen en mensen thuis te bezoeken die graag persoonlijk afscheid willen nemen. Ik realiseer me dat het heel snel zal gaan. Tegelijk merk ik aan de reacties via de sociale media, de vele emails, de gewone post, telefoontjes en gesprekken dat het elkaar loslaten is begonnen. Daarom ben ik blij met de keuze redelijk vlot het uiteindelijke afscheid te laten plaatsvinden in Barendrecht.

Goed om nog te melden: tot aan het afscheid van 30.9 ga ik nog een aantal keer voor: 2 september en 16 september in de Bethelkerk, 23 september in de Triomfatorkerk.
Een aantal diensten na mijn vertrek neem ik ook nog voor mijn rekening, mede omdat ik deelneem aan de organisatie daarvan.
Zondag 21 oktober, 9:30 uur, is de eredienst met het projectkoor van het IJE  in de Bethelkerk. Dirigent Theo Barendrecht en organist Sander van der Kaaij maken er feest van tijdens de eredienst; zelf doe ik de Woordverkondiging.
11 November ben ik voorganger tijdens de ICAD-dienst in Carnisse Haven (in de Vinex-wijk Carnisselande). De Kellagio Singers (een bijzonder koor 😉 ) doen mee. Die dienst begint om 10:00 uur.
Daarna ben ik voorlopig even niet zichtbaar op het preekrooster van Barendrecht. In 2013 ben ik zondag 24 februari te gast in de Triomfatorkerk en 27 oktober in de Bethelkerk.

Via deze blog, maar ook via het kerkblad en de sociale media zal de gemeente zo goed mogelijk op de hoogte worden gehouden.

Hartelijke groet,
ds Robert-Jan van Amstel; 1e update: 2.8.2012; 2e update: 7.8.2012; 3e updage: 18.8.2012; 4e update: 20 augustus 2012; 5e update: 20 september 2012.